Bästa Lovisabor!
Det är åter dags att se tillbaka på ett år som går mot sitt slut och se fram emot det nya som snart kommer. Vi har ett tungt år bakom oss med många begränsningar i såväl arbetslivet som fritiden. Vår biskop Teemu Laajasalo skriver i sitt julbrev, som han skickade till kommun- och stadsdirektörerna i sitt stift, om det fängelse som coronaviruset har inneburit. Biskopen uttalar en önskan om att vår begränsade livscirkel i coronatider har mjukat upp våra hjärtan och ökat förståelsen för de medmänniskor som även utan en pandemi har svaga band till andra människor och lider av olika begränsningar i sina liv. Jag tror att vi alla i år har lärt oss att bättre uppskatta det vi har. Med helt nya ögon ser många det fina i att röra sig och resa inom Finland eller rentav inom hemkommunen, att ta sig tid att umgås med sina allra närmaste, att uppskatta sin hälsa och ett fungerande samhälle. Under staden Lovisas 275 år har det funnits värre kriser och tuffare år än detta, men coronaviruset gjorde nog detta år till det sämsta på länge. Nu måste vi våga hoppas och tro att nästa år kommer att bli bättre. Många omständigheter pekar på att det värsta är över och dessutom har vi lärt oss och vant oss vid att handskas med denna pandemi. I Lovisa har vi dessutom klarat oss bättre än genomsnittet i Finland, och Finland hör till de länder som bäst i världen har klarat av denna kris. Med vår långa historia och ett evigt framtidsperspektiv förstår vi att denna kris inte är den sista. Men för varje kris som övervinns står vi bättre rustade att ta emot den följande. Själv är jag optimistisk inför 2021 och vill gärna sprida den känslan och uppfattningen. När flitiga och envisa finländare går in för att ordna, bygga eller vinna någonting brukar de ha goda chanser att lyckas. Nu önskar jag er alla krafter och positivitet att ta emot såväl utmaningar som möjligheter under året som nalkas – vi bor trots allt i Finlands bästa småstad. Det är en slogan som fått ytterligare belägg i dessa undantagstider och det är en slogan som tål att upprepas. Ge det nya året en chans genom att fira nyåret ansvarsfullt, i små sällskap och med underhållning på distans. Med önskan om ett riktigt gott 2021 till alla Lovisabor! Jan D. Oker-Blom stadsdirektör
0 Comments
LOVISA Ledande läkaren i Lovisa Marika Ylärakkola önskar att Lovisaborna firar in det nya året i lugna tecken och inom sin egen närmaste krets.
– Traditionellt hör glada och till och med livliga fester nyåret till, men denna gång är det allt skäl att fira med måtta och ansvar. Det ankommer på var och en av oss att bekämpa coronavirusepidemin, säger Marika Ylärakkola. De begränsningar som införts på grund av coronavirusepidemin gäller fortfarande, över årsskiftet ända till och med den 10 januari 2021. Det rekommenderas alltså att man inte ordnar privata sammankomster med fler än tio deltagare. Med privata sammankomster avses till exempel familje- och släktsammankomster och fester under jultiden. Även Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut som förbjuder alla offentliga sammankomster inomhus och utomhus gäller fram till och med 10.1.2021 i kommunerna inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Det är också all anledning att iaktta särskild försiktighet med fyrverkeripjäser och raketer, så att sjukhusen inte blir ännu mer belastade på grund av olyckor. Lovisa stad har ställt in det traditionella nyårsjippot på Skeppsbron. I stället får stadsborna njuta av konstnären Alexander Reichsteins ljuskonstverk Dags att flyga (Lennon aika), som finns utställt i Kyrkoparken ända till trettondagen 6.1.2021. De första vaccinerna mot coronavirus ges till vårdpersonal i Borgå den 11 januari.
ÖSTNYLAND Vaccinationerna av den personal som vårdar coronaviruspatienter i kommunerna i östra Nyland inleds den 11 januari. På grund av det första vaccinets hållbarhet utförs alla vaccinationer på Näse hälsostation i Borgå. Lovisa stad informerar senare om de följande coronavirusvaccinationerna och hur de ordnas. – Genom en så omfattande vaccinationstäckning som möjligt får vi det bästa resultatet med tanke på att förebygga coronavirussmittor. Det är fortfarande viktigt att se till god handhygien, iaktta säkerhetsavstånd och använda munskydd enligt rekommendationerna och att iaktta övriga rekommendationer och begränsningar som myndigheter infört, säger ledande läkaren vid Lovisa stad Marika Ylärakkola. ÖSTNYLAND Har du redan börjat läsa Nya Östis tjocka dubbelnummer 52–53 som vi hoppas underhåller dig hela julhelgen och även några dagar efter nyår?
I tidningen skriver vi bland annat om lotskutterföraren Mats Lindholms jobb. En kutterförare ska klara av hårda stormar, dimma, is och oregelbundna arbetstider. Mest utmanande och jobbigast är öppet hav i december och januari, sträng kyla och sjörök. Havsvattnet är då kallt och nästan vartenda stänk som sprättar upp då vågorna slår mot båten isar omedelbart fast på kuttern. − Bara på en resa mellan Orrengrund och Tallbacka kan hela kuttern samla på sig ett fem till tio centimeter tjockt istäcke som sedan ska knackas loss, säger Mats. I Nya Östis som kom ut den 23 december kan du också läsa om ett par med konstnärliga böjelser som håller skogliga traditioner högt i kurs, nämligen Frej och Solveig Lindfors i Liljendal. Vi har intervjuat Regina Backman som har rötterna i Strömfors men som nu bor och jobbar i Luxemburg. Hon var en av de första medlemmarna i Understödsföreningen för Nya Östis. Daniela Fager från Skinnarby och hennes hästar får du också läsa om i ett reportage. Det här är bara en bråkdel av allt vi bjuder på i vårt dubbelnummer. I tidningen finns en julnovell, ett korsord och många andra både längre och kortare artiklar. God fortsättning på helgen till er alla! Önskar Nya Östis redaktion och alla medarbetare. Mia Heijnsbroek-Wirén, som är stadsstyrelsens ordförande, går över till samlingspartiets fullmäktigegrupp.
LOVISA Mia Heijnsbroek-Wirén säger att hon har kommit till ett vägskäl i sitt politiska arbete. – Efter långt betänkande har jag gjort mitt beslut att ta ett steg till höger för att kunna fortsätta enligt den värdegrund som styr mig i mitt politiska arbete, säger hon. Jag går över till Samlingspartiets fullmäktigegrupp och ställer upp i vårens kommunalval på samlingspartiets lista. Hon medger att det inte var något lätt beslut. – Men eftersom värderingarna inom Svenska folkpartiet tydligt gått allt mer till vänster känner jag mig inte mera hemma inom rörelsen. Jag brinner för min hemstad Lovisa och vill fortfarande starkt arbeta för våra kommuninvånare och stadens utveckling. Jag kommer att värna om språkfrågorna och lyfta samlingspartiets arbete för det svenska i Finland. Hon tillägger att det inte finns någon större dramatik inom hennes exit från Svenska folkpartiet. – Det är uppenbart att jag under de senaste två åren i många frågor känt samhörighet med samlingspartiets fullmäktigegrupp och känner att mitt arbete både får stöd och uppskattas där. Jag hoppas att jag kan ge ett mervärde till samlingspartiet i Lovisa och vill också uppmuntra personer som är intresserade av politik att ställa upp i kommunalvalet nästa vår.
LOVISA Föreningen Lovisa Sång bjuder på julsånger och musik i Lovisa kyrka lördagen den 19 december klockan 19.
Sändningen strömmas direkt via Loviisan Sanomats Youtubesida, och Nya Östis visar den i samarbete med lokalkollegan. Det blir sång av Ida Wallén. Uppträder gör också Joel Enqvist, Nina Fogelberg, Esko Grundström, Maria Linde, Taru Ritavesi, Sofia Tarkkanen och Tomas Takolander. För att stödja föreningen kan en frivillig biljettavgift betalas in på kontot FI85 3131 1001 7711 57. PERNÅ Ett försök att rädda hälsostationen i Forsby misslyckades på onsdagens fullmäktigemöte. I samband med budgetbehandlingen föreslog Mikael Karlsson (SFP) att hälsogården i västra Lovisa öppnas under 2021. Men hans förslag fick understöd av endast 12 ledamöter.
Många talade varmt för en fungerande hälsostation i Forsby under 2021. Mikael Karlsson föreslog ett tilläggsanslag på 40 000 euro för att hålla hälsogården öppen. Han understöddes livligt av ledamöter från olika partier: Antti Hovi (centern), Nina Björkman-Nystén (SFP), Saara Lång (obunden) och Kari Hagfors (centern). Men grundtrygghetsdirektören Carita Schröder vädjade till fullmäktige att inte lägga ytterligare sten på vårdpersonalens börda. – Forsby hälsocentral kan inte öppnas på nytt, det är omöjligt. Vad hjälper det om mera pengar kommer till då personalen inte ökar. Vi säger upp och permitterar människor. Om personalen blir för trött, vem sköter då oss alla? frågade Schröder. Hon bemöttes av bland annat Antti Hovi som frågade hur det kan vara tyngre att sköta patienter på två olika ställen. Mia Aitokari (Sfp) frågade vad som är orsaken till att man inte vill jobba vid Forsby hälsogård. – Coronan är orsaken, att ta en liten hälsostation i användning belastar systemet. På en större station kan personalen avlasta och hjälpa varandra, sade Antti Väkevä (obunden). – Jag ber att ni inte gör beslut som har negativ inverkan på vårdpersonalen, sade Carita Schröder. Vädjan tog skruv och majoriteten, 23 ledamöter röstade för stadsstyrelsens förslag att Forsby hälsostation förblir stängd. För att öppna stationen röstade Mikael Karlsson (SFP), Mia Aitokari (SFP), Leif Skogster (SFP), Nina Björkman-Nystén (SFP), Kalevi Lappalainen (soc dem), Daniel Hannus (soc dem), Satu Hämäläinen (soc dem). Saara Lång (obunden), Antti Hovi (centern), Kari Hagfors (centern), Timo Noroviita (gröna) och Janne Länsipuro (gröna). Läs mer om fullmäktigemötet i Nya Östis onsdagen den 23 december 2020. ÖSTNYLAND Vaccineringarna i östra Nyland centraliseras till Borgå. Först vaccineras personalen som deltar i vården av coronapatienter och vården av äldre, samt äldre personer och personer som har sjukdomar som utsätter dem för allvarlig coronavirussjuka.
Kylförvaring av vacciner som används i den första fasen är utmanande. Social- och hälsovårdsministeriet har därför gett sjukvårdsdistrikt och kommuner anvisningar om att vaccineringarna ska ordnas i tillräckligt stora enheter i den offentliga hälsovården eller företagshälsovården. På grund av detta ordnas vaccineringarna i den första fasen i Borgå för de första vaccineringsmålgrupperna i Lovisa, Lappträsk, Sibbo och Askola i Borgå. – Det är viktigt att så många som möjligt låter vaccinera sig mot coronan, så att det uppstår ett brett skydd mot coronaviruset och vi kan återgå till normalare liv på arbetsplatser och i hobbyer. Vaccineringen är ändå frivillig, säger Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. Det sprids ändå alltid felaktig information om vacciner och även i Borgå har det till postlådor delats ut vaccinkritiskt material. Läs mer i Nya Östis torsdagen den 17 december 2020.
ÖSTNYLAND Nya Östis har i år i samarbete med Loviisan Sanomat TV låtit göra en videoinspelning där fjolårets luciafölje uppträder med sånger.
– Vi hoppas den här inspelningen kan glädja många, såväl invånare och personal på vårdhem och sjukhus som kommuninvånarna i deras hem, säger Nya Östis chefredaktör Carita Liljendahl. Nu då följet på grund av pandemin inte kan göra hembesök och inte uppträda på vare sig julfester eller äldreboenden, kan ljus och tröst spridas på det här sättet i stället. I Luciaföljet ingår fjolårets lucia Emma Hansson och tärnorna Molly Grönqvist, Malin Lindfors och Venla Koskimies. De ackompanjeras på piano av Kalle Katz. Pastor Birgit Grönqvist från Lovisa svenska metodistförsamling håller en andakt. Med i inspelningssamarbetet var också Lovisa stad som ställde rådhuset till förfogande som inspelningsplats, och Röda Korsets Lovisanejdens avdelning. En luciainsamling arrangeras också i år. Vem som helst kan delta i den genom att betala en frivillig summa på Röda Korsets konto. Mera information hittas bland annat här. Tor Schröder har ägt Keittiömaailma sedan 1999 – nu är det dags för Tina Grönqvist att ta över. Hon ser fram emot uppdraget.
LOVISA Under årens lopp har handeln utvecklats och ändrats mycket – bland annat gällande könsfördelningen av kunderna. – Förr var klart den största delen av kunderna män och majoriteten prioriterade nog inte själva designen, säger Tor Schröder. För många var köket bara var ett utrymme som måste fyllas med något. Under åren har designen fått allt större tyngd. I dag utgör majoriteten av kunderna par eller familjer som tillsammans väljer ut ett lämpligt kök. Under årens lopp har också kökstrender kommit och gått. – En genomgående trend har definitivt varit ljusa, släta köksskåp, säger Schröder som samtidigt poängterar att det är ett ganska tryggt och tidlöst val. Tina Grönqvist, som vid årsskiftet tar över butiken, instämmer. Ofta kan det vara bra att föredra neutrala färger vid planering av köket. (Emma Boberg/NÖ) Läs mer i torsdagens Nya Östis den 10 december 2020. |
Kategorier
Alla
Arkiv
Oktober 2024
GDPR
|