År 1910 startar Lindholm den första svarven för pliggar i Skinnarby. Det lade grunden till pliggfabriken i Skinnarby vilken senare blev Finnsticks.
PERNÅ I serien "Våra byar" presenteras denna gång Skinnarby och Tavastby. Finnsticks fabrik i Skinnarby var under flera decennier ortens största arbetsgivare. Företaget inledde verksamheten som pliggfabrik 1919. På 1950-talet sadlade den om för tillverkning av glasspinnar. Glasspinnarna sysselsatte också många utanför fabriken. Innan det fanns en maskin för sortering av glasspinnarna kördes pinnarna ut till folk i bygden som sorterade och buntade dem för hand. När Finnsticks var som störst hade företaget omkring 40 anställda, vilka arbetade i två skift och det kunde tillverkas fem miljoner pinnar per dygn. Som råvara användes björk. Fabriken brann under decennierna tre gånger, i den andra branden 1970 återuppbyggdes fabriken på ny plats. Där kan fortfarande ses resterna av fabriken som tredje gången brann ner 1992. Den största tragedin i byns historia var en förödande bostadsbrand 1969 där fyra personer omkom. (Heidi Hurmerinta/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 3 augusti 2023!
0 Comments
HELSINGFORS Fotbollsdamerna i FC Lovisa har gjort en strong insats i finska cupen. Finalen i Roots Cup blev dock, sett till resultat, en besvikelse eftersom segern gick till FC Nokia som vann med siffrorna 3–0 (2–0). Matchen spelades på Olympiastadion i Helsingfors igår, lördagen den 29 juli, och följdes av 526 personer på läktaren.
– Det var aldrig något snack om vilket som var det bästa laget, säger FC-tränaren Tommy Starck. Man kan nog säga att Lovisatjejerna blev kvar i omklädningsrummet idag. I publikmatchen gick segern till Lovisa då närmare 250 fans inne i stadion gav sitt fulla stöd till laget. Framöver lägger ”Efsee” allt fokus på seriespelet i ”trean” och redan på tisdag den 1 augusti kommer ToTe/Betoni på besök. Avspark sker på den något ovanliga tiden 19.50. (Benny Liljendahl/NÖ). Läs mer i Nya Östis torsdagen den 3 augusti 2023. ................................................................................................................................................ Vill du ta del av allt lokalt material från Lovisanejden? Här finns anvisningar om hur du kan prenumerera på Nya Östis. Det finns olika alternativ, kortare perioder och helårsprenumeration. Ett före detta kommunhus, en stationsgård eller en gammal folkskola står tom. Kommunens administrativa tjänster har flyttat till en annan lokal, tågen har slutat gå och elever har flyttats till större skolenheter. Kan det här vara början på något nytt?
Det är inte ovanligt att privatpersoner flyttar in i gamla skolor och renoverar byggnaden till ett hem för familjen. Stationshus har fått liknande nya liv och även ett gammalt kommunalkansli kan bli ett nytt hem. Men i innovativa lilla Pyttis blev det ett kulturhus för två år sedan. Vesa Ristimäki, en tungviktare inom evenemangsbranschen, såg tillsammans med sin partner Netta Norro framför sig hur det gamla kommunhuset kunde få ett nytt liv. Ristimäki och Norro blev bekanta med dåtida kommundirektören i Pyttis, Jouni Eho, som uppmuntrade dem att bekanta sig närmare med byggnaden. Resten är historia, om än inte någon väldigt gammal sådan. På bara två år har kulturhuset i Pyttis etablerat sig bland annat som en populär och charmig utescen för sommarkonserter. Bland de första att uppträda där var Pepe Willberg och Neljä Ruusua. I år har scenen gästats av Vesterinen och Happoradio och på kommande är J Karjalainen. Ifjol försökte arrangörerna boka in Juha Tapio men det lyckades först den här sommaren. – Jag har hört mycket gott om den här konsertplatsen via andra artister och är glad att äntligen få vara här, sade Juha Tapio i lördags. Det krävs inte alltid stora arenor för att skapa stämning, tvärtom. En gård bakom ett gammalt kommunhus fungerar lika bra. Inne i huset visas ibland utställningar och där serveras mat vid udda möblemang och på efterrättens silversked kan du hitta ett monogram. I bussen på väg till konserten i lördags var det ändå imponerande att se de stora skyltarna längs vägen. En för upplevelsecentret Aeronautica Arena och en annan för flygfältet. Plötsligt breder en stor landningsbana ut sig i skogslandskapet. I Pyttis tycks allt vara möjligt. Visst lämnas besvärsskrifter in även där, både för flygfält och planerade semesterbyar. Men med två centrum i kommunen, Pyttis kyrkby och Broby, känns det ändå som att något litet blivit stort, samtidigt som lantortsidyllen bevarats. Lovisa är större än Pyttis både till areal och invånarantal sett. Men Lovisa är ändå ingen stor ort. Nu har vi bostadsmässan som verkligen har satt staden på kartan. Nya Östis har tidigare skrivit att Lovisa ska snegla på Pyttis och ta exempel därifrån, och vi hoppas att påbörjat samarbete i olika former fortsätter. Den som är liten kan mycket väl ha stora visioner, av vilka många går att förverkliga med envishet, god vilja, talkoanda och kanske även med en portion tur. (Carita Liljendahl/NÖ) Efter sitt första besök var hon fast. Roberta Roo lockades av Färöarnas natur. Intresset växte sig starkare tack vare språket.
LOVISA Intresset för Färöarna väcktes för Roberta Roo i och med en resa till Norge 2020. Hon var fascinerad av bergen och naturen där och det dröjde inte länge efter att hon kom hem som intressanta bilder började dyka upp i hennes sociala medier. Men den här gången var det bilder från Färöarna. – Jag bestämde mig för att åka dit. Redan på planet såg jag vattenfallet som finns på alla bilder, säger Roberta. Det var inte bara naturen som lockade henne. På planet satt tre män och talade med varandra och Roberta lade märke till att hon inte förstod ett ord av vad de sa. Språknörd som hon är blev hon genast fängslad och ville ta reda på mer. (Victoria Forsman/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 27 juli 2023!
LOVISA I samarbete med Lovisa Forum och Arto Henriksson ger Nya Östis sina läsare och medlemmar i Facebookgruppen en chans att på distans följa paneldiskussionerna som under bostadsmässan arrangeras varje tisdag på Skeppsbron.
Sändningen börjar klockan 13 och avslutas cirka 17.30. Programmet öppnas av Heljä Misukka och leds sedan av programledaren och journalisten Mervi Kallio. Paneldiskussionen börjar klockan 13.15. Hur kan vi göra Lovisa ännu mer livskraftigt? Vad händer efter bostadsmässan? Föreningen Lovisa företagares ordförande Janine Henriksson-Wiberg är på plats och likaså stadsdirektör Jan D. Oker-Blom, stadsstyrelsens ordförande Arja Isotalo, andra viceordförande Petri Hakasaari och medlemmen Markus Sjöholm. Efter det blir det samtal med it-företagaren Tatu Ylönen och intervju med Mirkku Kullberg. Thomas Stendahl, vd för Loval berättar om hur företaget vuxit. Klockan 14.50, dikter av Leena Viikari. Klockan 15 Finlands företagare, vd Mikael Pentikäinen. Klockan 15.20, Bli företagare i Lovisa; Cursors vd David Lindström m.fl. Klockan 15.40 Kommunikation och arbetsledning: Lilly Korpiola. Klockan 16.00 Diili-duon berättar: företagare Tiina Heikka och ordförande för Pyttis företagarförening Mikko Almgren. Klockan 16.40 Före detta statsminister Jyrki Katainen, och Mervi Katainen, politiker från Esbo. Klockan 17.10 EK:s verkställande direktör Jyri Häkämies. LOVISA Som traditionen bjuder ordnar Folkhälsan strandsimskola vid Plagen i Lovisa varje sommar. Både nybörjarkurs och fortsättningskurs erbjuds och när Nya Östis besökte stranden på måndagen sprang femton barn runt på gräsmattan som uppvärmning.
– Det finns fortfarande möjlighet att komma med, hälsar simläraren Karolina Hovi. I nybörjargruppen finns plats för ytterligare två och i fortsättningsgruppen tre. Kursen hålls tiden måndagen den 24 juli till fredagen den 4 augusti kl. 9.30–11 och är avsedd för barn som är fem år eller äldre. (Benny Liljendahl/NÖ). Läs mer i Nya Östis torsdagen den 27 juli 2023 ”Ungdomsgården byggdes med virke som var insamlat på talko av skogsägare, men det fanns också avlönade byggare. Virket sågades på en vattendriven såg som fanns vid Kvarnbacken. Sedan flottades virket ner för ån och bars till bygget. Allt på talko.”
PERNÅ Föreningshuset Bygdegården i Tavastby invigdes under ”solenna former” den 6 augusti skrev tidningen Östra Nyland den 9 augusti 1933. Det ståtliga gula föreningshuset fyller 90 år i augusti. Platsen är centralt belägen där Påvalsbyvägen och Skinnarbyvägen korsas vid Påvalsbyvägen 679. Redan i invigningstalet prisades den stora parkeringsplanen med ”Ett särskilt omnämnande förtjänar den gigantiska gårdsplanen med sin utomordentliga parkeringsplats för bilar”. Högtidlig sång och tal av bland annat ungdomsföreningens första ordförande Karin Ollas hörde till programmet som inleddes klockan 14 och pågick till midnatt. (Heidi Hurmerinta/NÖ) Läs mer torsdagen den 27 juli 2023! LEDARE 20.7.2023 Två veckor och tre dagar återstår av bostadsmässan i Lovisa. Reaktionerna och omdömena om den har överlag varit positiva. Köerna till en del restauranger och cafeterior i centrum har varit långa, medan andra fått kämpa lite extra för att kunderna ska hitta dem. Det är svårt att veta exakt hur många mässbesökare som bara ser P-platsen vid Direktörsvägen utanför staden och därifrån färdas med buss genom centrum för att sedan tillbringa sin Lovisatid på mässområdet. Tar de sedan bussen tillbaka till P-platsen och åker hem, utan att ha upplevt något i stadens centrum eller besökt västra stranden av viken? Då mässan marknadsfördes fanns det stora planer på att fylla Lovisa torg med försäljare. Torget skulle sjuda av liv så att mässbesökarna som kom med bussen från P-platsen utanför staden inte kunde låta bli att hoppa av där för att bekanta sig med utbudet. Strandparken på västra stranden av viken och sandplanen intill svenska skolcentret förväntades fyllas av försäljare. Vi såg framför oss en strid ström av mässbesökare som skulle vandra längs gångbron till och från mässområdet. Men sandplanen förblev nästan öde och tom. Inga försäljare etablerade sig i Strandparken. På torget finns de försäljare som även annars hade funnits där en vanlig sommar, men inte så många nya. Reglerna för biljettköp och användning av gångbron överraskade också många. Lyckligtvis finns det ännu lite tid att tänka om. Frivilliga aktiva har delat ut broschyrer vid busshållplatsen utanför mässområdet och tipsat besökare om att de kan kliva av bussen på torget för att uppleva centrum, och sedan åter hoppa på bussen för att komma till bilen på P-platsen. Det har visat sig att flera av dem som fått broschyrerna inte hade en aning om att stoppet vid torget var möjligt. Nu sprids information om det här också via Facebook och det är bra. Lovisa stad har visat god vilja för företagare som varit besvikna då antalet kunder var väldigt lågt den första veckan i närheten av gångbrons port. En del av dem har fått ny plats i Strandparken och gläder sig stort över chansen till intäkter där. En stor utmaning har varit hur och var och på vilket sätt företagarna ska marknadsföra sig inför mässan. Lokaltidningarna når mest lokala invånare, att trycka broschyrer är dyrt och att distribuera av dem via rätta kanaler är inte lätt. Att annonsera i veckotidningar, tv eller radio är också fruktansvärt dyrt för småföretag. Då återstår Facebook och Instagram, men flödet där är enormt och ibland ser användaren informationen för sent. Det är därför viktigt att vi alla tillsammans hamrar på marknadsföringstrumman under den tid vi har kvar tills mässportarna stänger. (Carita Liljendahl/NÖ) Kaffet i Kaffeli kokas med ett hemligt recept och bakverken smakar himmelskt. De tillreds i caféet. Endast glassen och de glutenfria bakverken beställs. LAPPTRÄSK I början av juli öppnade de två hantverksväninnorna Rile Norberg och Riitta Kuusisto sommarcaféet Kaffeli bredvid Norbergs hantverksbutik Ullakkopuoti i Lappträsk kyrkoby. Lokalen hade stått tom sedan den förra verksamheten senaste höst lades ned. Under vardagarna serveras sopplunch mellan klockan 11–14, med hembakt semla till. På menyn finns olika soppor för varje dag, bland annat serveras potatispurjo-, siskonkorv-, lins-, asiatisk kyckling- och rotfruktsoppa med ostsmak. (Heidi Hurmerinta/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 20 juli 2023. LOVISA Östnylands 4H anordnade i början av juli ett övernattningsläger med pirattema för lågstadieelever. De flesta barn hade någon piratklädsel på sig, den vanligaste var en lapp för ögat.
Bland det bästa med lägret ansåg barnen var att få bada i havet och skattjakten (ledtrådsjakten). I lägret deltog 23 barn och som ledare fungerade Johanna Österholm, Jannica Ruusunen, Ronja Blomqvist, Ella Widlund och Sara och Eva Kuurberg. (Sara Kuurberg/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 20 juli 2023. |
Kategorier
Alla
Arkiv
December 2024
GDPR
|