I ur och i skur har kören Sångargillet genom åren sedan 1949 uppträtt på de stupades dag och på självständighetsdagen. I år blir det extra högtidligt då Finland firar sina 100 år av självständighet.
LAPPTRÄSK Kören Sångargillet bildades 1949 i Lappträsk och hade sitt första uppträdande på de stupades dag 1950 vid hjältegravarna. Sedan början av 1970-talet har kören letts av Janne Slätis. – Jag tror att kören ända från början uppträtt på varenda stupades dag och några år senare även på självständighetsdagarna. I alla fall vet jag att det har hänt så länge jag själv varit med. I år uppträder Sångargillet traditionellt vid hjältegravarna klockan 10.30 den sjätte december. Någon julkonsert ger kören inte i år eftersom det blir tre intensiva dagar med uppträdanden mellan den sjätte och åttonde december. – Åttonde december är Jean Sibelius födelsedag, säger Slätis. Senast firade vi den stort för två år sedan, då hade vi också ett fackeltåg. Nu firar vi förstås också med anledning av Finland 100 år. Den finländska musikens dag firas i kyrkan med start klockan 19. Läs mer i Nya Östis den 30 november 2017.
0 Comments
På Kulla gård i Strömfors var det förr inte ovanligt att granen bars ut först på Runebergsdagen. Varje pynt hade sin plats. Hur granen kunde se ut på den tiden kan intresserade bekanta sig med på Lovisa museums stora julutställning.
Anna-Ulla Grahn-Wallen var den sista värdinnan på Kulla gård. Sedan hon gick bort 2005 har inga jular firats på gården, men så länge hon levde var tradtionerna viktiga. Anna-Ullas mamman Gerda var också mycket noggrann med dem. Inget fusk tilläts då granen skulle kläs, allt skulle vara precis som det hade varit genom tiderna. Andreas och Carola Sollberger hade under tiotals år förmånen att få ta del av julförberedelserna och julfirandet på Kulla gård. De berättar att julgranen togs in ungefär en vecka innan jul, och att den ibland lyftes ut först på Runebergsdagen i februari. På julen var det vanligt att man satt flera timmar vid bordet och åt. Carola Sollberger minns pressyltan och rullsyltan som inte är så vanliga nuförtiden. Efter maten skulle man knäcka nötter och äta russin. Julen i stadsmuseet – Firas med utställningen ”Julgranen” 1.12.2017–7.1.2018. – Öppnas officiellt fredagen den första december i samband med Lovisa City Shopping by Night, och har då öppet klockan 12–21. – Erbjuder gratis pyssel alla dagar från den 1.12, i pysselkalendern öppnas en lucka per dag, materialet finns på museet och pysslet är gratis för alla. Läs mer i Nya Östis torsdagen den 30 november 2017. LOVISA Ett kvävgasutsläpp inträffade på tisdagsmorgonen strax före kl. 9 i Nalco Finland Oy:s produktionsutrymmen i Tessjö. Ingen i personalen kom till skada och fara förorsakades inte heller för utomstående, uppger brandmästare Timo Tähtinen från Östra Nylands räddningsverk.
Det var i samband med bytet av en 1200 kg:s behållare som ca 500 liter 60 procentig kvävgas rann ut i en skyddsbassäng i företagets produktionsanläggning vid Stenkullavägen. – Eftersom det rör sig om en frätande gas tillkallades flera enheter, bl.a. en specialenhet från Mellannylands räddningsverk. Det klarnade emellertid i ett tidigt skede att läget var under kontroll och alla utom en enhet från Lovisa kunde vända om. Den enhet som var på plats kunde koncentrera sig på rengöringsuppgifter. Enligt Tähtinen handlade personalen helt enligt föreskrifterna. – Först gavs automatiskt larm, men personalen ringde också direkt efteråt och gav närmare information om vad som hade hänt, säger Tähtinen. Efter utsläppet uppstod ett litet gasmoln när kvävgasen vällde ut genom en dörr, men enligt Tähtinen avdunstade gasen snabbt ute i det fria och förorsakade ingen fara. Nalco ägs numera av schweiziska Ecolab Ab. LOVISA Eftersom problem med inomhusluften förekommer i Lovisa stadsbibliotek tar Lovisa nu till olika tillfälliga lösningar för att personalen ska kunna jobba vidare utan att riskera sin hälsa.
En av dem är ett utrymme på Alexandersgatan där katalogisering och kontorsarbete utförs. Utrymmet är ingen lånestation. – Vi hade tidigare ett rum på rådhuset där de här arbetena hittills har utförts, säger bibliotekschef Danielle Backström. Men det rummet är inte längre ledigt så därför hyrde vi oss in på Alexandersgatan. Bibliotekspersonalen och lokalitetsansvariga på Lovisa stad funderar också var en ny läsesal kan placeras. Olika idéer finns och staden försöker hitta en lämplig samarbetspartner för en plats där biblioteksbesökarna kan sitta och läsa dagstidningar. LOVISA Också i år är det möjligt att sprida lite extra julglädje bland ensamma äldre personer som kanske inte längre har anhöriga som kommer på besök.
Idén till kampanjen föddes för några år sedan då en kund frågade om det kunde vara möjligt att få i gång en kampanj med julblommor i Lovisa. Lotta Reimi skred från idé till handling och i fjol delades cirka hundra blommor ut. Nina Stenvik gör sin praktik i Blomhavet och marknadsföring är en av delarna i hennes examensplan. Det är Nina som har kontaktat tidningar för att sköta annonseringen och för att spaltutrymme för artiklar. Hon har också varit i kontakt med marknadsföringsbyråer. Stenvik är utbildad trädgårdsmästare och barnskötare, men just nu studieledig från sitt jobb som skolgångshandledare. – Jag har nog alltid velat bli florist, säger hon. Jag njuter då jag får binda blommor då vi övar i skolan. Det är så kreativt med alla färger och former. Kampanjen med julblommorna till ensamma äldre personer pågår till och med den 19 december. Läs mer i Nya Östis den 23 november 2017. LAPPTRÄSK Jonas Mickos från Hindersby som har företaget Flisningstjänst J. Mickos har av Lappträsk kommun valts till årets företagare i Lappträsk. Det här beslöt kommunstyrelsen på sitt möte i går.
Företagspriset har skapats för att sporra företag i kommunen att kontinuerligt utveckla en mångsidig verksamhet. Priset delades första gången ut 2000 då det gick till Käkikosken Saha. I fjol fick Amerikan Porsas Oy priset. LOVISA SDP:s ordförande, riksdagsledamot Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk tillsammans med lokala beslutsfattare. Under besöket diskuterades Lovisakraftverkets framtid, men också vårdreformen.
Rinne konstaterade att inga beslut ännu har fattats gällande Lovisa kraftverks framtid. Men han sade också att i Lovisa finns kunskap och säkerhetsfrågorna har hög prioritet. – Nu väntar vi på Fortums beslut om hur bolaget kommer att gå vidare med Lovisa kraftverk, anhåller bolaget om förlängt tillstånd eller hittar man på något annat. Sedan kan vi politiker ta ställning till frågan, säger Antti Rinne. Läs mer i Nya Östis den 23 november 2017. LOVISA I två perioder verkade Tors innebandyherrar vara lite för mätta på segrar när man mötte NST från Villmanstrand i division I på lördagskvällen i idrottshallen. I tredje perioden blev det bättre takter, men då var det så dags – gästerna ledde efter två perioder med 5–0.
Ett litet hopp tändes då Jonathan Flinck styrde in 1–5 från närhåll i början av tredje perioden, men NST:s täta försvarsspel gav inte möjligheter till något liknande målkalas i slutperioden som i Tors två föregående matcher. NST vann också den sista perioden och med siffrorna 2–8 åkte Tor på sin första förlust sedan man fick stryk av ledarlaget Nurmon Jymy på bortaplan den 24 september. – Inte spelade vi speciellt bra med boll vi heller, men försvarsspelet lyckades och vi utnyttjade effektivt våra målchanser, kommenterade NST-tränaren Perttu Kytöhonka. – Vi hade också våra bra stunder, men NST var skarpare i rätta lägen, sade för sin del Tor-tränaren Marko Paju. Tor har chans till revansch redan på söndagen, då de två lagen möts på nytt i Villmanstrand. LOVISA/KOTKA Nya Östis gratulerar höstens nya studenter.
Från Lovisa Gymnasium blir Michaela Hiltunen student. Kotka Svenska Samskola har tre nya studenter. De är Joonatan Ingvall Johannes Kokkonen och Robert Emil Johannes Tommola. En vill inte få sitt namn publicerat. HELSINGFORS Utbildningsfrågor har alltid stått Mikaela Nylanders (SFP) hjärta nära. Som medlem av kulturutskottet i riksdagen får hon också sätta full fokus på dem, eftersom 95 procent av ärendena som behandlas där har med utbildning att göra.
Inom kort sammankallar hon till ett möte där representanter för såväl fria bildningen som ministeriet deltar. En av frågorna som lyfts fram är det potential som före detta Kuggomskolan fortfarande har med tanke på framtida kursverksamhet. Nylander reflekterar också över åren som gått sedan hon kom in i riksdagen för fjorton år sedan. Bland annat har språkbruket i plenisalen förändrats. – Förr fanns det en värdighet i plenisalen, säger hon. De senaste åren har vi dessvärre tvingats höra ordval som jag aldrig hade trott jag skulle behöva uppleva i riksdagen. Till exempel att man jämför homosexuella med hundar. Läs mer i Nya Östis torsdagen den 16 november. |
Kategorier
Alla
Arkiv
Augusti 2024
GDPR
|