Strömmingen är en självklar sak i skärgården. Den har fiskats, sålts och köpts i alla tider och alltid varit viktig. När Skärgårdens vänner i Strömfors ordnar strömmingsmarknad på Ringborg värnar de om en lång tradition. STRÖMFORS Det är kusinerna Erik och Leif Lindfors som fiskat strömmingen som steks och säljs på Ringborgs marknad. I tre veckors tid har de fiskat, mest utanför Kampuslandet, och fått 16 kilogram. De har varit ute mer än tio gånger. Lugna kvällar har de satt ut näten och vittjat på morgonen. Efter rensningen har de genast fryst ner fisken. Erik Lindfors drar sig till minnes farfars historier. Strömmingen skulle då vara vid sjutiden i Lovisa. Då vittjade man på natten och började ro eller segla till Lovisa vid tvåtiden för att hinna. Det är ju ändå tjugo kilometer båtväg till Lovisa. ”Nå men hej hej, hur är det med dig, jo nog är det bra, vi kom ner i går och jag var i skogen, jo jag tyckte att jag hörde något surr”. Marknaden lockar mer och mer folk. Det finns bullar, honung, godis, träarbeten, stickat och fisk. Och människor skrattar, pratar och umgås. Vid bordet sitter Rolf och Gisela Forsström som har delat en portion stekta strömmingar och ätit den som street food, bara rakt upp och ner. Paret äter en del strömming. − Strömmingen blir jättegod med lite fantasi, säger Gisela Forsström. Förstås äter vi den traditionellt som strömmingsflundror, men vi har också andra goda recept. Min favorit är citrongravad strömming. Så äter vi strömming med äpple och grönpeppar och en inlagd curryströmming. (Marianne Nordström/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 29 september 2022.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
Alla
Arkiv
Augusti 2024
GDPR
|