Martina Naftal är uppvuxen med odlandet och konstaterar själv att hon har det i generna. Redan i hennes barndom odlade hennes farmor, mormor och föräldrar sitt behov av stapelvaror som potatis, morötter och lök. Naftal har infört nyheter såsom örter, squash och spagettipumpa. LOVISA Hos Martina Naftal finns det sju personer kring matbordet. − Eftersom vi bor grannar med mina föräldrar lagar jag förutom åt min familj mat också åt dem mat. Vi hjälps alla åt, säger hon. Familjen äter till stor del egetodlat. Kökslandet är 25 gånger 25 meter, varav hälften är potatisland. Det finns ett särskilt jordgubbsland och två växthus. I växthusen odlas tomater, gurka, paprika, chili, sallat och persilja. Dessutom plockar familjen blåbär, kantareller och trattkantareller. − På kvällen går jag runt och vattnar och skördar det som är färdigt, säger Martina Naftal. Vi har en jättebra jordkällare där rotsakerna håller hela året. Jag lägger in frilandsgurkor och rödbetor. I frysarna finns bär och ärter. Jag torkar också örter. Hon trivs med att se när allt börjar grönska och växa. − Det är roligt att se stora plantor som vuxit upp av små frön. Jag är nöjd när jag ser att det lyckas och glad när förråden är fulla. (Marianne Nordström/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 1 september 2022.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
Alla
Arkiv
Oktober 2024
GDPR
|