Lyxig lax och simmig söt sås Text: Nina Björkman-Nystén Lax till fiskbordet och jordgubbar till efterrätt hör vanligen till midsommarbordet. Variationerna är närmast oändliga. Som midsommarhälsning bidrar Nya Östis med ett recept på lax och ett på jordgubbar. Ättiksinläggningar är utmärkta i sommarvärmen eftersom ättika konserverar. Receptet på inlagd lax är ju en klassiker, men bra att ta till också om det blir över av den gravade laxen. Praktiskt att ha färdig lag i kylskåpet, så är det bara att rada fisken i en glasburk och hälla lagen över. Om ett par dagar är fisken som bäst. Ännu godare om man varvar fisk med rödlök, morot och dill. Inlagd lax Gravad lax eller forell Rödlök Morot Lag 1 dl ättika 2 dl strösocker 3 dl vatten 2 lagerblad 10 eller flera kryddpepparkorn Koka lagen. Låt svalna. Mängderna anpassas naturligtvis enligt beräknad åtgång. Ett kilo gravad fisk behöver i stort sett dubbel mängd av lagen i det här receptet. Skiva fisken och rödlöken och skär moroten i strimlor. Varva allt i glasburk, slå lagen över. Snyggt med en dillkvist överst. Om man har bråttom kan man strunta i lök och morot, blir gott så också, men annorlunda. Bra hållbarhet, svårt att veta hur bra, eftersom allt brukar ätas upp snabbt. Hos oss heter den här varianten burklax. Passar förstås utmärkt till nypotatis, men också på bröd, som skärgårdslimpa. En utmärkt variant av den här laxen säljs på Lovisa torg, bra att ta till när de gånger man inser att den egna tiden inte räcker till, trots att just den här fisken är önskad. Sås på rabarber och jordgubbar 500 gr rabarber 200 gr jordgubbar, kan vara frysta 2 msk riven ingefära 0,5 dl vatten 250 gr socker eller mera Dessutom: 1 liter, eller mera, prima färska jordgubbar Citronmeliss Vaniljglass eller rabarberpaj Den här mängden kan räcka för åtta personer, men såsen är god och kan gå åt i större mängd än kocken tänkte. Koka upp vatten och socker, tillsätt den rivna färska ingefäran, låt koka sakta cirka 10 minuter. Doftar härligt! Om sockret: mängden kan förstås varieras, syltsocker passar för den som önskar en stadigare sås. Skär rabarbern i tunna skivor, låt den koka sakta tills den är riktigt mjuk, kanske 15 minuter. Öka värmen, häll i jordgubbarna, låt koka upp snabbt. Bra om jordgubbarna blir genomkokta, med tanke på hållbarheten, vackrast om de ändå hålls hela. Låt svalna, förvara i kylskåp, håller några dagar. Passar bra att servera till vaniljglass med färska jordgubbar, eller rabarberpaj. Citronmeliss höjer både smak och utseende. Liksom vispgrädde. Smaklig måltid och trevlig midsommar, önskar Nya Östis! Läs mer i vårt midsommarnummer torsdagen den 22 juni 2023!
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
All
Arkiv
January 2025
GDPR
|