Naturens skafferi är för tillfället fyllt av ingredienser och råvaror för dem som önskar tillverka läckerheter. Under försommaren är färgprakten och dofterna som tydligast i naturen. De långa ljusa dagarna ger aromatiska och näringsrika blommor och bär som kan och bör användas till de mest smakfulla produkter vi kan tänkas bjuda på. I synnerhet drycker kan göras i många smaker och färger. Rallarrosens blommor ger en djup rosa och nästan lila färg vid tillverkning av en sommarsaft som få har vågat pröva sig på och ens kommit på tanken att den kan användas som ingrediens. Smaken är fylligt blommig men också rätt mild och mjuk. Blommor av äkta fläder (Sambucus nigra) ger också god saft. Busken har under de senaste decennierna blivit ganska vanlig i södra Finland. Fläderblommorna är vita, sitter i tillplattade, breda blomställningar och har en karakteristisk stark och söt doft. Här hos oss blommar den i juli. (Gunnel Englund&Nina Björkman-Nystén/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 14 juli 2022.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
Alla
Arkiv
Juni 2023
GDPR
|