Många äppelträd på gården och lång väg till äppelmusteriet. De två sakerna gjorde att Maria Sonntag i Pyttis grundande ett musteri för åtta år sedan. – Jag är nog inte den enda som goda äppelår får äpplen i överflöd och det kändes så fel att inte använda dem. PYTTIS – Säsongen har just börjat. Äpplen som ska bli must behöver inte vara förstklassiga, men de får inte vara ruttna eller mögliga, säger Maria Sonntag som driver Marias Musteri i Heinlax, Pyttis. Nya Östis följer med hur en sats äpplen på femton minuter förvandlas till äppelmust förpackad i kranpåsar. Äpplena sköljs i en stor rostfri balja innan ett transportband för dem upp till krossen. Krossen liknar en trettioliter hög kastrull. – Det har blivit populärt att göra cider av egna äpplen. Must som ska göras till cider behöver inte pastöriseras, säger Sonntag. (Gerd Mattsson-Turku/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 7 september 2023.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
Alla
Arkiv
September 2023
GDPR
|