Dyrare livsmedel är inte det enda som bekymrar kostservicechef Annika Kuusimurto på centralköket i Lovisa. – Nu är det även brist på livsmedel som exempelvis tomatkross. LOVISA Hittills har höjda priser på livsmedel inte påverkat utgifterna för centralköket i Lovisa. Det här konstaterar Annika Kuusimurto i slutet av förra veckan. – Men i det ramavtal vi har med Kespro via Hansel Livs, som ägs av staten och Kommunförbundet, kommer det att göras prishöjningar. Jag räknar med att priserna stiger med i genomsnitt tio procent. En prishöjning i samma storleksklass gjordes i juli på färskt bröd. Lappträsk bageri vann den senaste offertrundan. – Bageriet flyttade sin verksamhet till Kuhmoinen, så nu är det inte längre lokalproducerat. Vid årsskiftet överflyttas äldreboenden till välfärdsområdet och det betyder att centralkökets matproduktion minskar en aning. – Det betyder att vi tillreder mat åt färre personer, ungefär tvåhundra färre. Men med tanke på livsmedelsåtgången är bortfallet större. Till skolor levererar vi en matportion per dag och elev medan de som bor på äldreboenden får fem mål mat per dag. I dagsläget är det brist på vissa konserver som tomatkross och andra konserver. Brist på olika råvaror ändrar säkert längs med året. Centralköket på Nya industriområdet i Lovisa förser stadens skolor, daghem och äldreboenden med mat. Vardagar producerar köket 1 300 varma portioner och 1 600 nedkylda portioner. – Nedkylda portioner innebär att vi kyler ner maten genast efter att den är klar och sedan värms den upp på platsen, förklarar Kuusimurto. Vi djupfryser den inte. (Gerd Mattsson-Turku/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 15 september 2022.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
Alla
Arkiv
September 2023
GDPR
|