Äpplet regerade på Traditionscentrum Kuggom hela veckoslutet. Här var det fråga om från frö till färdig vara. Andra produkter som stickat, sylt och saft gjorde utbudet mångsidigt.
PERNÅ Äpplets dag firades nationellt i söndags. Äppelkunskapen frodades på Traditionscentrum Kuggom med en imponerande mångsidig äppelutställning. Sextio olika sorter fanns uppradade med namnlappar. Den som ville ha besked om egna äpplen fick information av pomologen Gun-Britt Husberg. Drygt trettio personer ville veta mera om det som den egna trädgården innehåller. − Intresse finns, roligt att så många kom. Det här var första evenemanget av det här slaget. Intresset var tillräckligt stort för att vi som var arrangörer planerar en fortsättning nästa år. Den här tiden på året är det många som tillreder äpplen, både för dagligt bruk och för senare behov. Heikki Manner från Liljendal förevisade rationell äppelmosberedning. Han ångkokade äpplen mjuka och körde dem sedan i en maskin som skiljde kärnhusen från äppelmassan. − Jag gör stora mängder äppelmos, alltid när tillgången på frukt är god. Det kan bli upp till 300 kilo per år. Äppelmos ingår i vår mat varje dag. Arrangörerna var nöjda med äppelveckoslutet. Lördagen handlade i huvudsak om sortbestämning och vård av äppelträd, söndagen om vad allt frukterna kan användas till. Päron var också med på ett hörn. Omkring hundra personer kom, många visste redan från tidigare mycket om äpplen, men vill veta mera. (Nina Björkman-Nystén) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 29 september 2022.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
Alla
Arkiv
Augusti 2024
GDPR
|