Att förnya ett pärttak kräver traditionellt kunnande. Både färdighet och god talkoanda stod till förfogande när Drombom byastugas bod fick ett nytt pärttak förra veckan. LILJENDAL Frivilliga insatser för att stöda gemensamma intressen tycks inte vara ett problem i alla byar. I Drombom finns det ett byalag vars styrelse består av ordförande Rune Eriksson och medlemmarna Paul Valkama och Johan Skomars. De lyckas engagera talkoarbetare i byn för olika aktiviteter. Bland annat har en grillkota byggts. Under ett par kvällar i förra veckan lade byalaget nytt pärttak på en bod invid byastugan. Boden är av timmer och har byggts 1773, så den fyller snart tvåhundrafemtio år. Själva byastugans byggnadsår är okänt, men troligen äldre än boden. – I genomsnitt håller pärtorna drygt tjugo år. Stugans tak är i relativt gott skick efter att vi måste förnya både fram- och baksidan för några år sedan. Det hade förstörts av en björk som stod alltför nära intill och fällde sina löv på taket, men nu är den avlägsnad. Själva stugan har också invändigt renoverats på 1990-talet, säger Rune Eriksson. (Jan Heino/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 23 september 2021.
0 Comments
För cirka en månad sedan fick bowlinghallens café-restaurang ett nytt liv då Nora Heikkilä och Taija Sivers tog över verksamheten. Den pigga företagarduon rustade upp stället på rekordsnabb tid och döpte det nya cafét till Keilatar. LOVISA Allting började då Ziltons ägare Nora Heikkilä och Taija Sivers blev kontaktade av bowlinghallens styrelse, som frågade om den fartfyllda företagarduon skulle vara intresserade av att ta över bowlinghallens café. Efter en mycket kort betänketid svarade Heikkilä och Sivers jakande och tog tag i projektet. Heikkilä får också briljera med sitt bakningsintresse då hon själv bakar en stor del av produkterna som finns till salu. – Jag har till exempel bakat skinkpajer, morotskaka och blåbärspaj, säger Heikkilä. Sivers och Heikkilä har också många andra idéer och visioner för framtiden men påminner sig själva om att de ännu befinner sig i början av projektet. (Emma Boberg/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 23 september 2021. 20-åriga Ida Berlin från Forsby i Lovisa är en av de många studerande som gått miste om flera höjdpunkter i studielivet på grund av coronapandemin. Efter den tunga våren 2020 var det många abiturienter som valde att hålla ett mellanår, men för Ida var det en självklarhet att påbörja yrkeshögskolestudier samma höst. Trots att det första studieåret till en stor del har skett hemifrån via en datorskärm, har hon hållit humöret uppe och hoppas på att få återgå till närstudier i höst.
HELSINGFORS – Nog kändes det lite ledsamt då vi satt hemma med familjen i början av juni och tittade på en datorskärm när rektor Anders Nordström höll tal för oss studenter. Vi hade ju hoppats på att få ha en vanlig studentdimission i idrottshallen och sedan en studentfest efteråt. På kvällen träffades vi istället med kompisarna och hade picknick på Bastion Ungern. Några hade kalas för släkten samma dag medan en del valde att skjuta upp det till ett senare tillfälle, säger Ida Berlin. Ida Berlin berättar att höstens studier påbörjades på distans, men studerandegruppen träffades med sina tutorer för en rundvandring på campus och för att lära känna varandra. Utöver den gången kan Berlin räkna på en hand hur många gånger hon har besökt Arcada under sitt första studieår. Som läget ser ut just nu kan restriktionerna slopas helt och hållet inom snar framtid. Berlin ser positivt på hösten och förväntningarna på det andra studieåret är höga. – Jag hoppas på att få uppleva ett ordentligt studieliv och vara med om de roliga festligheter som alla andra pratar om, säger hon. (Karolina Lindfors/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 23 september 2021. LILJENDAL Lovisa stad ordnar tisdagen den 21 september mellan klockan 18 och 20 en byakväll i Liljendalgården. Syftet med kvällen är att lära känna varandra och diskutera gemensamma ärenden eller bara njuta av en kopp kaffe.
Från centralen för bildning och välfärd deltar representanter för småbarnspedagogiken, utbildningen, kulturen samt fritiden. Även representanter för centralen för näringsliv och infrastruktur är på plats. Det går att delta i byakvällen även via distansförbindelser. Mikrofonen och kameran ska vara avstängda vid anslutningen till mötet. HEINOLA Det blev förlust för Lovisa Tor i säsongspremiären av innebandyns Finlandsserie. SB Heinola vann i Vierumäki med siffrorna 9–5 (2–0, 2–1, 5–4).
Tor gjorde en stark sista period och vände inom några minuter 4–1 till 4–5. Hemmalaget kopplade åter greppet och gick fram till 6–5 när drygt tre minuter återstod. Matchens tre sista mål kom sedan Lovisa plockat ut sin målvakt. Gästernas fullträffar gjordes av Jarkko Aallonen, Luca Rilla, Miko Vaarimo, Martin Carlsson och Arttu Vuorela. Första hemmamatchen spelar Tor lördag 25 september klockan 15 mot Happee Steamers. (Benny Liljendahl/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 23 september 2021. I lågstadieåldern bekantade sig Janine Bergström för första gången med keramik då hennes mamma tog med henne och hennes lillebror till Medborgarinstitutets keramikkurs. Efter den första kursen gick det flera år innan hon hittade tillbaka till konstinriktningen, men i dag ägnar hon mycket tid till att skapa i lera. LOVISA Janine Bergström var redan från tidig ålder intresserad av det konstnärliga skapandet, efter högstadiet utbildade hon sig till bildartesan. Efter studierna skolade hon om sig till närvårdare, och arbetade i åtta år på daghem, innan hon kände att det återigen var dags att göra någonting nytt. – Jag kände att jag ville göra något annat också, något där jag skulle få arbeta med händerna. Hösten 2020 började Bergström studera till keramik-artesan på Axxell i Överby, Esbo. Studierna är flerformsstudier, vilket innebär att undervisningen anpassas för det mesta till kvällar och veckoslut. (Emilia Tallberg/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 16 september 2021. Teampac har snart genomfört en stor del av sin investeringsplan och installerar nu maskiner i den nya fabrikshallen. Bolaget hade i fjol en rekordartad fyrtionio procents ökning av omsättningen.
LILJENDAL Slutgranskningarna av hälsovårds-, hygien- och kosmetikföretaget Teampacs 1 500 kvadratmeter stora nybygge på Dunkavägen intill riksväg sex är utförda. Hela tillbyggnaden är tekniskt klar. Enligt verkställande direktör Jyri Temonen flyttas produktionslinjerna nu från den gamla hallen in i de nya lokalerna. – Vi installerar linjerna under hösten och början av vintern. Lite försenade är vi, vilket inte är ovanligt med ett så här stort projekt. Några oväntade förändringar under byggskedet är största orsaken till att vi ligger efter några månader. Nybygget ger möjlighet till bättre logistik och ytterligare förbättring av hygienen. – Nu kommer all produktion att ske i en och samma hall, vilket ökar effektiviteten. I fjol skaffade vi en ny maskin som kostade cirka en miljon euro. Inga andra maskinköp är aktuella, utan vi fortsätter med de gamla. (Jan Heino/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 16 september 2021. PERNÅ Då lördagstorget på Byagården och Pub Wäfvars stängde för säsongen i början av augusti, lämnade de ett tomrum efter sig. Det tomrummet beslöt de driftiga kvinnorna Eija Mikander och Stina Lång att fylla.
Stina och Eija hade redan under torglördagarna drivit café, och beslöt sig för att fortsätta. Salta och söta bakverk, smörgåsar och ibland plättar, finns uppdukade inne på Byagården. Caféet håller öppet varje lördag klockan 10–16 på Byagården, Sarvsalövägen 1035. (Annika Björk/NÖ) Läs mer i Nya Östis torsdagen den 16 september 2021. Ett flertal personer närvarade på onsdagskvällen den åttonde september vid avtäckningen av professor Olle Siréns minnesmärke, en robust talarstol.
LOVISA Under avtäckningsceremonin fick publiken ta del av många berättelser om professor Olle Sirén men också inta plats i den nya talarstolen för att dela med sina egna upplevelser och minnen. Professor Sirén var en betydelsefull person för staden Lovisa och anförandena präglades av värme och respekt. – Talarstolen är ritad av arkitekt Juho Ojala och symboliserar till högsta grad det som Sirén levde för i form av lektor i modersmål, säger Timo Tenhunen, bildningschef på Lovisa stad. Talarstolen önskas bli en naturlig träffpunkt för såväl bokcaféer som historiska sammankomster. (Jannica Ruusunen/NÖ) Läs mera i Nya Östis torsdagen den 16 september 2021. LEDARE 9.9.2021
I söndags firades Företagardagen. I Lovisa arrangerade företagarföreningen dagen innan tillsammans med tretton lokala företag en modevisning på restaurang Kapellet. En sådan satsning kräver flera veckor av förberedelser och nästan allt arbete görs med talkokrafter. Tid, krafter och tålamod krävs för att få allting att klaffa. Ett syfte med modevisningen är att visa vilken mångfald av service finns att få i Lovisa. Showen visade också att det i Lovisa finns många familjeföretag, vissa har funnits länge, andra är nya. Och här finns även små enmansföretag som ger unik service och bemöter kundernas specialbehov. Med tanke på Lovisas välmående nu, och på önskad tillväxt i framtiden, är det viktigt att vi handlar lokalt. Som konsumenter ska vi sträva till att köpa såväl produkter som tjänster från Lovisa eller från någon av våra grannkommuner. Lovisa stad måste också göra allt den kan för att stödja sina företagare. Nya Östis gör i sin tur allt tidningen kan för att presentera såväl nya som äldre och etablerade företag. I dag berättar vi om Hilding Business Parks visioner och om Helpcare som flyttade in i företagarparken. För lokaltidningen är det viktigt att hålla kontakt med företagarna på orten och den bästa växelverkan uppstår då vi förstår att vi alla behöver varandra. För företagarna gäller det att inte vara allt för anspråkslösa. Har de något nytt på gång är tröskeln hos Nya Östis låg, pressmeddelanden tas emot med glädje. Samtidigt behöver tidningen annonsörer för att överleva. Förenklat sagt handlar det om växelverkan. Nya Östis finns för att skriva om företagarna, och företagarna har genom Nya Östis möjlighet att med annonser informera en bred lokal läsekrets om sådant som de har på gång. Företagarföreningen i Lovisa har levt upp under de senaste åren. Den har fått många nya medlemmar, den har en aktiv styrelse och tidigare styrelsemedlemmar finns med som bakgrundskrafter. Föreningens After Work-träffar har lett till att företagare på orten lärt känna varandra. Ofta är ensamföretagaren just precis det som namnet antyder, rätt ensam i sitt jobb. Det är inte ovanligt att småföretagare känner att de inte har tid eller ork att delta i möten, seminarier eller allehanda utbildningar. Men ett par timmar en vardagskväll varannan vecka kanske var och en hinner med. På träffarna är det lätt att slappna av, få nya vänner och i bästa fall även kläcka idéer tillsammans. Pandemin har gjort sitt under ett och ett halvt år. Många av oss har levt mer eller mindre isolerade. Ett sådant liv främjar inte företagsamhet, inte ens fastän möten på distans och andra hybridlösningar har underlättat arbetet. Vi ska ta ut det bästa av den nya tekniken och inte glömma att vi sparar miljö och tid genom webbträffar. Men det är också viktigt att vi då och då ger oss tid komma samman på riktigt. (Carita Liljendahl/NÖ) |
Kategorier
Alla
Arkiv
Oktober 2024
GDPR
|