LOVISA Cykelföreningen KingsWay cycling team fyller tio år i höst och nyligen valdes John Björkskog till ordförande. Föreningens syfte är att främja cykling i Lovisanejden.
– Vi vänder oss till både nybörjare och vältränade, säger John Björkskog. Hittar någon glädjen i att cykla så är vi nöjda. Jag vill hålla tröskeln låg för cyklister att komma med och göra föreningen mera synlig. Nu ordnas åter gemensam terrängcykling där starten sker från Lovisa torg klockan 18 varje onsdag.(Benny Liljendahl/NÖ) Läs mer i Nya Östis den 12 maj 2021.
0 Comments
![]() Ungefär på mors dagen brukar vårbruket börja, så också i år. På Dalkulla lägenhet i Liljendal var Bill Ollas och hans son Mårten klara med alla förberedelser före helgen. LILJENDAL Många jordbrukare hade redan före morsdagen spritt konstgödsel på sina vallåkrar och de flesta hade säkert också sorterat utsäde för vårens sådd. Detta var också fallet på Dalkulla invid Drombomvägen, vars marker tidigare hörde till prästgården. Enligt lantbruksföretagare Bill Ollas kunde utgångsläget för jordarnas del vara bättre. – Under den gångna vintern fanns det ingen tjäle, vilket inverkar på markstrukturen. Lerjordarna dominerar hos oss och ytan är nu rätt skarp, och så är det vått undertill. På våra utåkrar som är mullhaltiga är situationen en helt annan. Veckan efter morsdag kommer vi nog i gång för fullt, om inte vädret sätter käppar i hjulet, säger Bill Ollas. (Jan Heino/NÖ) Läs mer i Nya Östis den 12 maj 2021. LOVISA Ett stort upplagt reportage i Helsingin Sanomats månadsbilaga Kuukausiliite i september i fjol gav Teemu Silván god skjuts framåt i karriären som fotograf. Sedan dess har uppdragen varit så många att han är bokad långt in på 2022.
Därtill kommer flera andra viktiga uppdrag, särskilt två som har med idrott att göra prioriterar han högt. − Boxning är bra för många. Jag tränar två grupper, den ena består av tonårspojkar, den andra av ska vi säga lite äldre pojkar, någon kanske kallar sig senior, berättar Teemu Silván ivrigt. Teemu Silván har arbetat som fotograf i flera år. Ett långt kliv framåt i karriären blev det i och med fotografierna av framgångsrika höjdhopparen Jade Nyström i höstas. Just nu och många månader framåt arbetar Teemu Silván med ett omfattande fotoverk. Han tar bilderna till en bok som berättar om unga idrottare som är homosexuella och transsexuella. Också sådana som betecknas som ”vanliga” kommer att finnas med i boken. (Nina Björkman-Nystén/NÖ) Läs mer i Nya Östis den 6 maj 2021. Elvaårige Arttu Abrahamsson har under ett par års tid deltagit i ponnytrav med sin A-ponny Hakalan Einstein ”Eppe” och fått fina resultat.
LOVISA Ekipaget började sin karriär starkt på hemmaplan på Lovisatravbanan 2019 med att ta hem en vinst. Detta var för många otippat, då Eppe hade varit vild och osäker första gången den hade tränat på en riktig travbana. Familjen ville ändå visa att Eppe hade det som krävdes. Nu har pandemin satt vårens ponnystarter på is, vilket innebär att de senaste resultaten är från december. Dock tränar paret flitigt och har deltagit i träningstarter i väntan på att säsongen kan börja. – Ponnyns uthållighet och snabbhet är hans absolut bästa egenskaper, säger Arttu. Trots Eppes goda personlighet ligger det mycket träning bakom resultaten. De tränar två till fem gånger i veckan, vilket innebär körning och motion i olika former. (Lida Haddas/NÖ) Läs mer i Nya Östis den 6 maj 2021. Försummad sotning kan ha negativa följder, såsom minskad brandsäkerhet. Den som äger en byggnad ansvarar för att eldstaden och skorstenen sotas regelbundet. LOVISA Finland var tidigare indelat i sotningsdistrikt och räddningsverken hade som uppgift att ordna sotningstjänster. Ansvaret för sotningen ligger nu på ägaren eller innehavaren av byggnaden och dess eldstäder och fri konkurrens råder bland sotningsföretagen. Sotningen är dock inte oreglerad, utan räddningslagen innehåller många föreskrifter gällande sotningsuppgifter och hur ofta det ska sotas. För kunden gäller det i dag att beställa en sotare, ingen kommer längre automatiskt. Det är också skäl att höra sig för om priset. Markku Salminen från Strömfors har jobbat som sotare i trettioåtta år. Han anser att det var vettigt att pålägga ägaren ansvaret för sin eldstad och dess sotning. – Men visst var övergången en chock för oss inom yrkeskåren. Plötsligt hade jag inget eget distrikt längre, efter att ha jobbat länge i Strömfors som distriktssotare! Nu reser jag till kunder överallt i Nyland och Kymmenedalen. Men nog är det naturligt att ägaren ska ta hand om sin fastighet och se till att den sköts, säger Salminen. (Jan Heino/NÖ) Läs mer i Nya Östis den 6 maj 2021. |
Kategorier
Alla
Arkiv
December 2023
GDPR
|